Zupa krem z kalafiora – Przepis i właściwości

Kremowa zupa kalafiorowa jest niezwykle pożywna i smaczna

Zupa krem z kalafiora staje się coraz bardziej popularną propozycją kulinarną, nie tylko na walory smakowe, ale również odżywcze i zdrowotne. Przepis na jej przygotowanie można z łatwością modyfikować i zmieniać, zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. dodatki niektórych składników mogą doskonale wzbogacać jej smak, a także przynosić dodatkowe korzyści odżywcze.

Kalafior należy do rodziny warzyw kapustnych, a do Polski przywędrował mniej więcej na przełomie XVI i XVII wieku. Od tego czasu warzywo to jest powszechnie uprawiane w naszym kraju. Przygotowanie kremu z kalafiora jest bardzo proste, a danie jest efektowne i przede wszystkim bardzo zdrowe.

Zupa krem z kalafiora – Przepis i wskazówki kulinarne

Składniki potrzebne do wykonania kremu z kalafiora:

  • bulion warzywny ok. 1 l,
  • 1 duży kalafior,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 100 ml śmietany 30 %,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatki w zależności od wybranej wariancji: grzanki, smażone kurki, posiekane zioła (szczypiorek i koperek).

Przygotowanie:

Na dużej patelni należy podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany ząbek czosnku. Kalafior rozdzielić na małe różyczki, dokładnie umyć i dodać do podsmażonej cebuli i czosnku. Całość trzeba dusić przez ok. 10-15 minut, a po tym czasie wszystkie składniki z patelni przełożyć do garnka z zagotowanym bulionem. Następnie należy dodać mleko i gotować całość do zmięknięcia kalafiora. Zdjąć zupę z ognia, dodać śmietanę 30% i wszystko dokładnie zblendować. Przed podaniem zupy dokładnie ją podgrzać, ale unikać zagotowywania, aby śmietana się nie zważyła.

W zależności od wybranego wariantu, podawać z podsmażonymi na maśle kurkami, grzankami z ciemnego pieczywa lub posiekanymi ziołami.

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne zupy kalafiorowej

Kalafior można zaliczyć do jednych z cenniejszych warzyw – nie tylko ze względu na walory smakowe i dietetyczne, ale także z uwagi na zawartość cennych składników odżywczych. Zawiera ważne życiowo pierwiastki, a przede wszystkim sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, jod oraz związki z grupy karotenów. Ponadto znaleźć w nim możemy witaminy z grupy B, witaminę C oraz K. W trakcie gotowania tego warzywa wydzielają się związki siarkowe, które mogą powodować powstawanie przykrego zapachu.

Regularne spożywanie potraw z kalafiorem może usprawnić działanie układu krążenia i zapobiec odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych, co chroni przed rozwojem miażdżycy. Kalafior posiada uznane właściwości przeciwnowotworowe, dzięki zawartości m.in sulfonianu. Pozytywnie działa też na pracę jelit, głównie dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Właśnie dlatego zupa krem z kalafiora powinna znacznie częściej gościć na naszych stołach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

przewiń do góry