Zupa krem z brokułów – Przepis i właściwości

Kremowa zupa brokułowa to wspaniała propozycja dietetyczna

Zupa krem z brokułów to wspaniała propozycja kulinarna, o wielu cennych właściwościach dietetycznych. Zastosowane w niej składniki odżywcze to prawdziwe źródła zdrowia i naturalnej urody. Zaproponowany przepis stanowi jedynie punkt wyjścia, który można modyfikować zgodnie z własnymi potrzebami i preferencjami. Zachęcam serdecznie do własnych eksperymentów, które na pewno przysporzą wiele satysfakcji.

Do przygotowania tej aromatycznej i sycącej zupy nie potrzebujemy żadnych sztucznych bulionów, glutaminianu sodu ani wywaru z mięsa. Zupa jest całkowicie wegańska, bezglutenowa oraz bez laktozy. Jest odpowiednia dla wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancją glutenu lub laktozy. Szybko się ją przygotowuje, a jej smak nie wymaga dodatkowych wzmacniaczy. Zawiera witaminę C, A, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, błonnik, wapń, potas, magnez, sód, żelazo, fosfor, czy też cynk. Dodatek ugotowanych ziaren (kasza jaglana, quinoa) i ciecierzycy (chipsy z ciecierzycy, kulki z ciecierzycy, ciecierzyca gotowana) wzbogaci zupę białkiem roślinnym i uczyni z niej pełnowartościowy posiłek.

Zupa krem z brokułów – Przepis

Składniki:

  • 1 brokuł podzielony na różyczki,
  • 1 mała cukinia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • olej kokosowy,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • skórka otarta z wyparzonej uprzednio 1/2 cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • ziarenka czarnuszki,
  • chipsy z buraka lub chipsy z ciecierzycy.

Wykonanie:

Do dużego garnka wkładamy 3 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy posiekaną cebulę oraz 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy przyprawy: majeranek, oregano, gałkę muszkatołową. Opłukany brokuł dzielimy na różyczki, cukinię kroimy w drobną kostkę (z cukinii nie zdejmujemy skórki, tylko dokładnie myjemy). Zielone warzywa dorzucamy do garnka i zalewamy wodą (do poziomu warzyw). Doprawiamy do smaku solą oraz wrzucamy skórkę z cytryny. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Na koniec zupę dokładnie blendujemy.

Jak podawać?

Zupę podajemy z kilkoma kroplami oliwy z oliwek, ziarnami czarnuszki i chipsami z buraka lub z ciecierzycy. Możemy spożywać z ugotowaną kaszą jaglaną, kaszą quinoa, lub dosypać gotowaną ciecierzycę (może być z puszki). Samo zdrowie na talerzu – smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

przewiń do góry