Wartości odżywcze orzechów laskowych

Orzechy laskowe to doskonała przekąska

Orzechy laskowe są bardzo bogate w energię i wiele składników odżywczych, które są niezbędne do zachowania pełnego zdrowia zdrowia i dobrego samopoczucia. Do tego świetnie smakują i dodawane są do wielu deserów i słodyczy. Zobaczmy dlaczego warto je regularnie spożywać.

100 g orzechów posiada ok. 628 kalorii i są bogate w mono-nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie takie jak kwas oleinowy. Zawierają również niezbędny kwas tłuszczowy – kwas linolowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i zadbać o wzrost HDL, czyli dobrego cholesterolu. Badania naukowe wskazują, że dieta śródziemnomorska bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomaga zapobiegać chorobie wieńcowej i udarom, głównie poprzez sprzyjanie zdrowemu profilowi lipidowemu krwi.

Na czym polega fenomen orzechów laskowych

Orzechy laskowe są także bogate w błonnik, witaminy, minerały. W sumie, pomagają chronić organizm przed wieloma chorobami i nowotworami. Orzechy leszczyny są wyjątkowo bogate w kwas foliowy, który jest ich unikalna cechą. 100 g świeżych orzechów ma 113 μg, czyli 28% zalecanej dziennej dawki tej witaminy. Kwas foliowy jest ważnym elementem witaminy B-kompleks, która pomaga zapobiegać niedokrwistości megaloblastycznej, a co najważniejsze, wad cewy nerwowej u noworodków.

Te wyjątkowo smaczne orzechy są także doskonałym źródłem witaminy E, której zawierają ok. 15 mg na 100 g, zapewniając 100% zalecanego dziennego spożycia. Warto pamiętać, że witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, wymaganym dla utrzymania integralności błony komórkowej i skóry, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Orzechy laskowe, podobnie jak migdały, są wolne od glutenu, a zatem stanowią bezpieczne, alternatywne źródło substancji odżywczych. Można je stosować do wytwarzania preparatów bezglutenowych dla pacjentów z wrażliwością na gluten pszeniczny oraz różnego typu alergie. Poza tym, orzechy leszczyny są bogate w foliany i są pełne wielu ważnych witamin z grupy B-kompleks, głównie takich jak ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas pantotenowy i pirydoksyny Stanowią także bogate źródło wielu składników mineralnych, takich jak mangan, potas, wapń, miedź, żelazo, magnez, cynk i selen. Miedź i mangan są niezbędne dla działania przeciwutleniającego, a dokładniej dysmutazy ponadtlenkowej żelaza, która zapobiega anemii. Magnez i fosfor są z kolei ważnymi składnikami metabolizmu kostnego.

Olej z orzechów laskowych posiada bardzo przyjemny aromat i ma doskonałe właściwości ściągające. Pomaga utrzymać skórę dobrze zabezpieczoną przed suchością. Olej jest również stosowany w kuchni, a także jako olej bazowy w tradycyjnych preparatach do aromaterapii, w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Coraz częściej spotkać go można w rożnych pielęgnacyjnych kosmetykach naturalnych i organicznych.

Orzechy laskowe – Wybór i przechowywanie

Orzechy laskowe są dostępne w sprzedaży przez cały rok. Występują w różnych formach, najczęściej łuskane, niełuskane, solone, słodzone lub mielone. Najlepiej jest kupować niełuskane, z zewnętrzną skorupą, zanim zostaną przetworzone. Powinny mieć jasno-brązowo-żółty kolor, być jednolite pod względem wielkości i dosyć ciężkie w ręku. Nie powinny mieć żadnych pęknięć powierzchniowych, pleśni, plam i zjełczałego zapachu.

Niełuskane orzechy laskowe mogą być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu przez lata. Łuskane orzechy przechowuj jednak wewnątrz szczelnego pojemnika i umieścić w lodówce, aby uniknąć ich zjełczenia.

Zastosowania kulinarne

Orzechy laskowe mogą być spożywane surowe, prażone, solone lub słodzone. Bez żadnych dodatków są przyjemnie słodkie w smaku. Powszechnie stosowane są w wyrobach cukierniczych, jako dodatek do czekolady, ciastek, słodyczy, a także ciasta. Są one również wykorzystywane do wytwarzania masła z orzechów laskowych, która jest popularną alternatywą dla alergików. Ma ono mniej słonego smaku. Zawiera jednak więcej tłuszczu, niż soja lub masło orzechowe.

Profil bezpieczeństwa

U niektórych osób czasami może występować nadwrażliwość na produkty spożywcze, przygotowane z użyciem tych orzechów. Na ogół jednak reakcja alergiczna może być bardziej powszechna w kontakcie z pyłkami drzewa.

Objawy alergiczne, znane, jako “zespół alergii jamy ustnej”, mogą obejmować swędzenie wokół warg, języka i gardła, a następnie obrzęk warg i gardła, prowadząc do trudności w oddychaniu. Często reakcje krzyżowe dla niektórych innych orzechów, nasion, owoców i warzyw są wspólne. Osoby uczulone na orzechy laskowe powinny zawsze ich unikać, również w postaci dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

przewiń do góry