Jarmuż – 10 najważniejszych korzyści dla zdrowia

Jarmuż pochodzący z upraw ekologicznych upraw to bardzo zdrowe warzywo

Jarmuż to niezwykle popularna w ostatnim czasie roślina, należąca do rodziny kapustowatych. Posiada wiele cennych właściwości odżywczych, dzięki czemu doskonale wspomaga organizm w zwalczaniu wielu problemów zdrowotnych. Niewątpliwe warto włączyć go do codziennej diety, jednak lepiej jest sięgać po produkty z upraw ekologicznych.

Jarmuż nazywany jest „nową wołowiną”, „królową zielenin”, a także „odżywczą potęgą”. Poniżej przedstawiam dziesięć korzyści dla zdrowia, które wynikają z włączenia go do swojej codziennej diety.

Właściwości zdrowotne jarmużu

  1. Jarmuż jest niskokaloryczny i w ogóle nie ma tłuszczu

To wspaniałe warzywo posiada duże ilości błonnika. Jedna szklanka jarmużu ma jedynie 36 kalorii, 0 tłuszczu oraz 5 gramów błonnika. Dzięki idealnej zawartości błonnika bardzo dobrze wspiera proces trawienia. Co więcej, warzywo to wypełnione jest różnymi składnikami odżywczymi, m.in. minerałami, magnezem oraz fosforem. Wszystko dokładniej wymienione zostało poniżej.

  1. Jarmuż jest bogaty w żelazo

W przeliczeniu na kalorie, warzywo to posiada więcej żelaza niż wołowina, a składnik ten jest m.in. niezbędny dla utrzymania zdrowia krwi. Pomaga między innymi przy tworzeniu hemoglobiny oraz enzymów, a także pomaga przy transporcie tlenu do różnych części ciała. Żelazo jest również niezbędne do prawidłowego wzrostu komórek oraz prawidłowego funkcjonowania wątroby i wielu innych czynności organizmu.

  1. Jarmuż ma wysoką zawartość witaminy K

Spożywanie diety bogatej w składniki zawierające witaminę K może pomóc uchronić organizm przed wieloma rodzajami nowotworów. Witamina K jest niezbędna również dla wielu podstawowych funkcji organizmu, wpływających także na ogólne samopoczucie. Chodzi między innymi o prawidłowy stan kości oraz krzepnięcie krwi. Zwiększony poziom witaminy K może także pomóc pacjentom z chorobą Alzheimera.

  1. Jarmuż wypełniony jest potężnymi przeciwutleniaczami

Zawarte w tym warzywie przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy czy też flawonoidy, pomagają chronić organizm przed różnymi nowotworami.

  1. Jarmuż jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym

Jedna szklanka jarmużu posiada 10% dziennego zapotrzebowania na kwas tłuszczowy omega-3. Ten składnik odżywczy pomaga organizmowi w walce z zapaleniem stawów, astmą, a także przy zaburzeniach autoimmunologicznych. Jest także niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu w łonie matki.

  1. Jarmuż bardzo dobrze nadaje się do wspierania układu sercowo-naczyniowego

Spożywanie większej ilości jarmużu może obniżyć poziom cholesterolu. Właściwość ta jest kluczowa nie tylko dla ogólnego stanu zdrowia, ale także samopoczucia. Czasami, niekontrolowane ilości cholesterolu we krwi moga prowadzić do poważnych zmian w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego, a nawet prowadzić do śmierci.

  1. Jarmuż jest bogatym źródłem witaminy A

Witamina A pozytywnie wpływa na wzrok oraz na skórę. Co więcej, pomaga również w zapobieganiu nowotworów skóry oraz jamy ustnej. Dieta bogata w ten związek zapewnia także lepszy wygląd skóry i pomaga zapobiegać przedwczesnym oznakom starzenia.

  1. Jarmuż jest bogatym źródłem witaminy C

Witamina C jest pomocna dla układu odpornościowego, metabolizmu oraz prawidłowego nawodnienia organizmu. Dzięki jej obecności w codziennej diecie można lepiej i skuteczniej chronić się przed rozmaitymi infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Witamina C jest również pomocna przy utrzymaniu chrząstki oraz elastyczności stawów.

  1. Jarmuż jest bogaty w wapń

W przeliczeniu na kalorie, to jarmuż zawiera większe ilości wapnia, niż popularne mleko. Właściwość ta pomaga w zapobieganiu utracie masy kości, wystąpieniu osteoporozy, a także utrzymuje prawidłowym metabolizm organizmu.

  1. Jarmuż jest doskonałym produktem detoksykacyjnym

Jarmuż wypełniony jest błonnikiem oraz siarką. Oba te składniki odżywcze są doskonale przydatne do efektywnego odtruwania organizmu, jak również do utrzymania zdrowej wątroby.

O czym warto pamiętać

Niestety, ale uprawy jarmużu bardzo często prowadzone są z zastosowaniem szkodliwych środków chemicznych. Mają one chronić rośliny przed infekcjami, jednak negatywnie wpływają na jakość ostatecznych produktów. Wiele ośrodków badawczych na świecie zwraca uwagę klientów na płynące z tego zagrożenia. Roślina ta jest uznawana za jedno z najczęściej zanieczyszczanych warzyw. Z tego powodu warto jedynie kupować i stosować rośliny pochodzące ze sprawdzonych i ekologicznych źródeł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

przewiń do góry