Czekolada na ząb

Mleczna, deserowa, gorzka czy biała – mówi się, że czeko­lada jest główną przyczyną popsutych zębów. Nic bardziej mylnego. Przeprowadzono bowiem badania, które wskazują, że kakao zawarte w czekoladzie pomaga zapobiegać próchnicy.

Czekolada jest uwielbiana na całym świecie już od ponad 200 lat. Co prawda specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowano się dużo wcześniej (Majowie i Aztekowie), ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Po kilkuset latach od tego wydarzenia powstała pierwsza tabliczka czekolady, a wraz z nią zrodziły się dyskusje na temat jej oddziaływania na zdrowie organizmu. Przez długie lata czekolada owiana była złą sławą jako produkt, który sprzyja otyłości i ma zgubny wpływ na zdrowie zębów.

Słodkie życie

W ostatnich latach naukowcy jednak coraz częściej infor­mują o korzystnym dla zdrowia działaniu czekolady. Oprócz tego, że jest pyszna, spożywana w umiarkowanych ilościach może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wykazały, że poprawia nastrój, pomaga się zrelaksować, a nawet jest lepsza od pocałunków. Co więcej, substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu!

Rewolucyjnym odkryciem okazały się wyniki badań nad czekoladą jednego z doktorantów z Uniwersytetu Tulane w Nowym Orleanie, które pokazały, że wyciąg z ziarna kakaowego ma zbliżone właściwości do fluoru, a wręcz może okazać się bardziej skutecznym środkiem wzmac­niającym szkliwo zębów niż zawarty w pastach do zębów fluor Badania wciąż trwają, ale jeżeli ich wyniki zostaną potwierdzone, wkrótce może nas czekać rewolucyjna zmiana w składzie past do zębów.

Taniny zawarte w kakao hamują rozwój bakterii i ogra­niczają zagrożenie próchnicą dzięki temu, że utrudniają odkładanie kamienia nazębnego – mówi dr n. med. Agnieszka Laskus, stomatolog, periodontolog i certyfikowany implan-tolog.

Zgubny cukier

Nie tylko kakao zyskuje pozytywną opinię stomatologów. Mleko zawarte w czekoladzie również niejako chroni przed próchnicą. Rola kwasu szczawiowego także jest zbawienna, bo zmniejsza on wytwarzanie kwasów w jamie ustnej. Nic tylko się zajadać i cieszyć zdrowymi zębami? Nie do końca. Należy pamiętać o tym, że każda czekolada zawiera także cukier; a jego wpływ na zęby jest zgubny. – Najgorsze dla zdrowia jamy ustnej są słodycze oblepiające zęby – krówki, lizaki, wata cukrowa. W tym rankingu czekolada jest na znacząco wyższej pozycji. Niemniej jednak ona także zawiera cukier więc zdecydowanie po każdym jej spożyciu należy umyć zęby lub chociaż przepłukać jamę ustną wodą -alarmuje dr Laskus.

Bez przesady

Czekolada nigdy nie straci swoich fanów, a dzięki najnowszym doniesieniom stomatologów może właśnie zyskała nowych. Już teraz na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 mld dolarów rocznie. Stomatolodzy zalecają jednak umiar w jedzeniu czekolady, bo to on – jak w każdej innej dziedzinie życia – uchroni nas przed nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi.

 

Źródło: Fundacja Dr Laskus, , Świat Zdrowia, Luty 2015 nr 1 [83], s. 42

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

przewiń do góry