Dieta na każdy dzień

Właściwości lecznicze oregano

Właściwości lecznicze oregano

Oregano to wspaniała i bardzo charakterystyczna roślina, która może przynosić nie tylko wspaniałe właściwości smakowe, ale również zdrowotne. Coraz częściej używa się świeżych ziół, a także wykonywanych z niego olejków eterycznych. Poniżej przedstawiamy dlaczego warto blizej przyjrzeć się tej wspaniałej roślinie.

 

Oregano, znane również jako lebiodka pospolita (łac. Origanum vulgare), to zioło posiadające zaskakujące działania lecznicze. Wykazuje silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwpasożytnicze.  Zawiera duże ilości tymolu i kwasu rozmarynowego, które zmniejszają destrukcyjne działanie wolnych rodników na organizm.  Według badań, łyżka oregano zawiera tyle przeciwutleniaczy, co średniej wielkości jabłko. Te działania sprawiają, że istnieje duże zainteresowanie tym ziołem i jego właściwościami w zakresie regeneracji organizmu na poziomie komórkowym, przeciwdziałania nowotworom, chorobom serca, nadciśnienia, zwyrodnieniem plamki żółtej i starczemu pogorszeniu kondycji mięśni.

Właściwości anty-grzybicze oregano

Lebiodka pospolita bywa dość często stosowana jako naturalny konserwant, ze względu na działanie przeciwdziałające rozwojowi grzybów.  Jest ona także wspaniałym dodatkiem do wielu leków pomocnych w leczeniu grzybic, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Hamuje między innymi wzrost grzybów z rodzaju Candida albicansm.

Antybiotyczne właściwości lebiodki

Duża zawartość fenoli i karakolu w lebiodce wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Badania wykazują, że może ona konkurować pod względem swojego działania nawet z penicyliną i streptomycyną.

Inne zastosowania lecznicze lebiodki

Własna uprawa oregano w domu może być dobrym pomysłem, również ze względu na jego inne działania. Wspomaga trawienie, sprzyja wydzielaniu śliny, można je stosować na ukąszenia owadów, a nawet węży. Działa też przeciwbólowo.

Przestrogi dotyczące korzystania z lebiodki pospolitej

Mimo tego, że lebiodka pospolita jest popularną przyprawą, zbyt duże dawki mogą prowadzić do pewnych problemów. W celu stosowania jej do wspomagania kuracji, warto skonsultować się lekarzem. Oregano może powodować podrażnienia skóry, należy także unikać go podczas ciąży i karmienia piersią.

Podstawowe fakty o oregano

  • Lebiodka zawiera m.in.: żelazo, witaminę E, witaminę C, miedź, magnez, wapń, witaminę B6, niacynę, tiaminy i ryboflawiny.
  • Jest to roślina wieloletnia i pochodzi z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Oregano jest powszechnie stosowane jako przyprawa w kuchni włoskiej, w tym jako dodatek do sosu do pizzy.
  • Dwie łyżki lebiodki zaparzonej w szklance wody to doskonała herbatka orzeźwiająca o działaniu antyoksydacyjnym.
  • Oregano może być stosowane jako naturalny środek przeciwdziałający przeziębieniu i grypie.
  • Lebiodka to wspaniałe zioło, które można stosować na włosy, również w przypadku leczenia wszawicy.
  • Oregano jest dodatkiem do długiej listy ziół bogatych w przeciwutleniacze, takich jak czystek, tymianek, czosnek, mięta pieprzowa i szałwia.
  • W celu uzyskania maksymalnych korzyści należy zużyć zioło  w ciągu pierwszych sześciu miesięcy od daty zakupu, oraz przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu i trzymać z dala od wilgoci.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *