Przydatne przepisy na dietę Dukana

Każda dieta, by była skuteczna, wymaga zrównoważenia składników odżywczych. Zobacz przydatne przepisy na dietę Dukana, które można w łatwy sposób wykorzystać.

W poniższym artykule przedstawimy kilka przepisów zgodnie z zasadami jadłospisu diety Dukana, wszystkie przepisy będą zawierać informacje, dla której fazy diety są one odpowiednie. Zapraszamy do „odchudzającej” lektury!

 

Łosoś Dukana w ziołach – faza I

Jakie składniki będą Nam potrzebne do jego przygotowania? Oto lista:

  1. Filet z łososia (świeży lub mrożony)
  2. Cytryna
  3. Pietruszka
  4. Szałwia
  5. Bazylia
  6. Czosnek
  7. Sól i pieprz

A jak przygotować łososia zgodnie z zasadami diety Dukana?

Pierwsza czynność, jaką wykonujemy, to pokropienie sokiem z cytryny łososia (jeśli zachodzi taka konieczność, to wcześniej go rozmrażamy). Następnie posypujemy go ziołami i układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i grillujemy przez około kwadrans. Na koniec posypujemy łososia ( już gotowego do spożycia) pietruszką.

 

Filet z indyka z naturalnym farszem – faza I

Potrzebne składniki:

  1. Filet z indyka
  2. Jajka na twardo
  3. Szczypiorek
  4. Serek homogenizowany ( 0% tłuszczu)
  5. Sól i pierz
  6. Dowolne zioła

Zaczynamy od nacięcia filetu, tak aby znalazło się w nim miejsce na farsz (tworzymy tzw. kieszeń). Filet posypujemy przyprawami, także w środku. Gotujemy jajka na twardo, około 4-5 sztuk. Po ugotowaniu chłodzimy je i kroimy na drobne kawałki. Do jajek dodajemy szczypiorek (także drobno pokrojony), kilka łyżek serka homogenizowanego oraz sól i pieprz. Do „kieszonki” wkładamy przygotowany farsz i „zabezpieczamy” wykałaczkami. „Gotowy” filet umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym na 180 stopni i pieczemy zgodnie z zasadą: godzina na kilogram filetu.

 

Mus cytrynowy – faza I

Co musimy przygotować?

  1. Cytrynę
  2. Żelatynę
  3. Jajko
  4. Słodzik
  5. Serek homogenizowany
  6. Wodę

Swoją przygodę z musem cytrynowym zgodnie z zasadami diety Dukana rozpoczynamy od namoczenia listków żelatyny z zimnej wody. Kolejna czynność do sparzenie cytryny, umycie jej i zdjęcie skórki. Następnie rozbijamy jajko i oddzielamy białko od żółtka. Do żółtka dodajemy słodzik, skórkę cytrynową (startą na małe kawałeczki) i około 50 gramów (1 łyżeczki) serka homogenizowanego.

Do przygotowania musu cytrynowego będzie potrzebna Nam trzepaczka, którą musimy „trzepać tak długo” aż masa uzyska bladożółty kolor („gotowa” masa powinna mieć także jednolitą konsystencję). Czas na wyjęcie rondelka i przelanie masy, masę cytrynową pozostawmy na wolnym ogniu, tylko na kilka minut, a następnie dodajemy żelatynę. Pozostałą część serka ubijamy trzepaczką i dodajemy do masy cytrynowej. Wcześniej oddzielone białko ubijamy na sztywną pianę (przechylmy miseczkę i sprawdźmy, czy nie wypada). Na „już prawie gotowy” mus kładziemy ubitą pianę, a deser wkładamy do lodówki.

 

Papryka z nadzieniem – faza II

Do przygotowania papryki potrzebne będą Nam:

  1. Papryka
  2. Pieczarki
  3. Cebula
  4. Oliwa z oliwek
  5. Chudy twaróg
  6. Jajko
  7. Czosnek

Co musimy zrobić aby cieszyć się smakiem nadzianej papryki?

Paprykę kroimy na dwie części (nie muszą być symetryczne)! Następnie przygotowujemy farsz, czyli: szatkujemy cebulę na drobne kawałeczki i smażymy na patelni (na oliwie z oliwek), dodajemy pieczarki i czosnek (wielkość według uznania!). Następnie mieszamy jajko i twarożek. Wszystkie delikatnie podsmażone składniki mieszamy z tą masę i gotowym farszem nadziewamy paprykę. „Prawie gotową paprykę” umieszczamy w piekarniku, czas pieczenie 30 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Pierś z kurczaka w sosie imbirowo – cytrynowym  – faza III

Do przygotowania tej potrawy potrzebne będą Nam:

  1. Pierś z kurczaka
  2. Cebula
  3. Sałata
  4. Oliwa z oliwek
  5. Cytryna
  6. Korzeń imbiru
  7. Sos sojowy
  8. Pieprz
  9. Chili
  10. Tymianek
  11. Szafran
  12. Kostka rosołowa
  13. Woda

Postępuj zgodnie ze wskazówkami:

Pokrój cebulę na drobne kawałki i wrzuć ją na rozgrzaną patelnię (do jej rozgrzania użyj oliwy z oliwek), następnie umieść na niej pierś z kurczaka ( w całości). Poczekaj aż pierś się zarumieni, a następnie zmień stronę. Teraz czas na posypanie kurczaka przyprawami: pieprzą, chili i tymiankiem. Dodaj wodę i kostkę rosołową, dokładnie mieszaj! Następnie pokrój pierś cytrynę na plasterki i umieść ją na patelni razem z szafranem. Obierz korzeń imbiru i wymieszaj go z sosem sojowym. Teraz przygotuj sałatkę, pokrój ją na drobne kawałki (wybierz sałatę lattuga) i połóż na piersi, na patelnię połóż pokrywkę i duś przez około kwadrans! Danie gotowe!

 

Koktajl proteinowy – faza IV

Składniki:

  1. Płatki owsiane (kilka łyżek, maksymalnie 3)
  2. Mleko (około 75% szklanki)
  3. Jogurt naturalny (średni kubeczek)
  4. Truskawki, maliny bądź jagody
  5. Chudy twaróg (połowa kostki)
  6. Mleko w proszku (odtłuszczone, 2-3 płaskie łyżki).

Przygotowanie:

Dokładnie zmiksuj ze sobą wszystkie składniki, koktajl możesz popijać przez cały dzień.

  • Przypominamy o tym, że faza naprzemienna to 5 dni zgodnie z zasadami jadłospisu dla I fazy oraz 5 dni z dodatkowymi produktami.
  • Nie zapominajmy także o tym, że faza IV musi uwzględnić 1 dzień z jadłospisu fazy ataku.

Powyższe przepisy na dietę Dukana mają jedynie charakter przykładowy i mogą być z powodzeniem zmieniane i modyfikowane.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

przewiń do góry