Papaja – owoc aniołów

Papaja to doskonałe źródło zdrowia i urody, coraz częściej goszczące na naszych stołach, a także występujące w wielu kosmetykach naturalnych. Co warto wiedzieć na temat tego wspaniałego owocu?

W dalszym ciągu egzotyczny dla nas owoc, nazywany w dawnych czasach owocem aniołów – papaja, to smakołyk, który ze względu na swoje zdrowotne i pielęgnacyjne właściwości, powinien być wprowadzony do naszego codziennego menu.

Papaja to bomba witaminowa, zawierająca olbrzymie ilości witaminy C, podobnie jak nasza pokrzywa, oprócz tego, występuje w niej w dużych ilościach witamina A, E, oraz kwas foliowy. Dzięki temu owoc ten chroni nas przed infekcjami wirusowymi, działaniem wolnych rodników i toksyn, a także są one nieodzownymi związkami potrzebnymi przy produkcji hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny, działa uspokajająco, kojąco, zapewnia nam zdrowy sen przy równoczesnym pobudzeniu funkcji organizmu, odpowiadających za aktywność i dynamikę w ciągu dnia. Kwas foliowy zawarty w papai, to nieodzowny składnik diety kobiet w ciąży, gdyż odpowiada on za odpowiedni rozwój układu nerwowego płodu.

Papaja to przebogate źródło mikroelementów, w tym potasu, nazywanego pierwiastkiem życia, który reguluje pracę układu krążenia i nerek. To także błonnik, który reguluje perystaltykę jelit i pomaga w produkcji tak zwanego „dobrego cholesterolu”. Występujące w papai likopen i papaina będąca składnikiem zarówno owoców jak i liści, to działanie antynowotworowe, w przypadku raka szyjki macicy, raka piersi, trzustki oraz płuc, hamuje rozwój komórek rakowych. Dodatkowo składniki te, wpływają na skórę jak dobroczynny eliksir, pomagający nie tylko w regeneracji uszkodzonej skóry, podczas gojenia się ran i zabliźniania, ale także, mający niesamowite właściwości ochronne, i nawilżające. Papaja wykorzystywana jest też często, jako środek przeciwbólowy i przeciwzapalny, oraz chroni nasz organizm przed atakami pasożytów, głownie jelitowych.

Oprócz wyżej wymienionych składników, Papaja zawiera także duże ilości witamin B1, B2, B6 oraz niacyny, a około 100g owocu zawiera, 2, 3 g węglowodanów, 0, 5 g białka oraz 0, 1 g tłuszczu. Papaja to także idealna przekąska, jeżeli borykamy się z problemami trawiennymi, jak i chcemy poprawić metabolizm. Papaina, według niektórych lekarzy to idealny, jako wspomaganie kuracji leczenia stanu zapalnego błony śluzowej żołądka. Do tego miąższ papai pomaga w pozbyciu się uczucia przejedzenia, jak i mdłości.

Obecna logistyka i przepływ towarów z różnych stron świata sprawia, że papaja nie jest niedostępna w polskich sklepach. Można ją bez problemu zakupić na stoiskach owocowych, należy jednak pamiętać, że dojrzały owoc powinien być miękki, a kupujemy ją zazwyczaj w formie twardego niedojrzałego owocu. W związku z tym, należy ją po zakupie włożyć do papierowe torebki i przez kilka dni przechowywać w temperaturze pokojowej. Dojrzała Papaja jest lekko różowawa i miękka. Gdy osiągnie taki stan, należy przechowywać ją w lodówce i zjeść, lub wykorzystać do stosowania zewnętrznego w przeciągu kilku dni.

Firmy produkujące kosmetyki, również coraz częściej, są świadome pozytywnych właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych papai, stąd papaina jest coraz częstszym składnikiem kosmetyków.

 

Jedna odpowiedź dla “Papaja – owoc aniołów”

  1. kasia napisał(a):

    Z tego co słyszałam to niesamowity owoc. dodaje się go często do maseczek do twarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

przewiń do góry