Korzyści zdrowotne owocu opuncji

Opuncja to wspaniały owoc, który zawiera wartościowe składniki odżywcze

Opuncja to wspaniały owoc, coraz bardziej popularny na świecie, również w Polsce. Zapewnia doskonałe właściwości smakowe, ale również zdrowotne. Znana jest jako wspaniały dodatek do herbaty, zapewniając wspaniały owocowy smak. Co warto wiedzieć o opuncji?

Opuncja należy do rodziny kaktusowatych. To smaczne, owalne owoce rosną na kłujących liściach kaktusów. Ich kolor może być zróżnicowany, od żółto-zielonego po głębokie odcieniem fioletowego lub czerwonego. Opuncja jest wykorzystywana nie tylko w diecie, ale wśród wielu ludów południowo-zachodnich Stanów Zjednoczonych i w Meksyku wykrzesuje się ją w celach leczniczych, głównie do łagodzenia obrzęków oraz w reumatyzmie. Niezależnie od tego, czy spożywa się ten owoc na surowo, czy jako suszony, ma on wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu.

Błonnik pokarmowy

Błonnik pokarmowy jest rodzajem węglowodanów, które można znaleźć w różnych roślinach, takich jak owoce, warzywa czy zboża. Człowiek ich nie trawi. Błonnik wpływa na zdrowie układu trawiennego i zapobiega zaparciom. Błonnik pokarmowy wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu, a także poprawia również odporność na glukozę. W opuncji znajduje się sporo błonnika, gdyż 1 filiżanka owoców zawiera ok. 5,4 g błonnika, która stanowi 22 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik.

Opuncja wspomaga funkcje organizmu

Opuncja jest bogatym źródłem minerałów, głównie magnezu i potasu. Oba te minerały odgrywają ważną rolę w aktywności enzymów, które regulują liczne funkcje organizmu. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów do produkcji enzymów. Pomagają w regulowaniu prawidłowej pracy serca i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Przyczyniając się również do rozwoju DNA i RNA. 1 filiżanka świeżej opuncji zawiera ok. 127 miligramów magnezu, czyli około 32 procent dziennego zapotrzebowania i 328 miligramów potasu, który stanowi 10 procent dziennego zapotrzebowania.

Coraz częściej opuncja pojawia się w sklepach i można ją dostać w różnych postaciach, zarówno jako świeże owoce, jak i surowiec licznych przetworów. Zapewne warto zainteresować się tym owocem, ze względu na wyjątkowy smak i korzyści odżywcze. Będzie on z pewnością doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej i dobrej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

przewiń do góry