Dieta na każdy dzień

Orzechy brazylijskie – Fakty odżywcze i wpływ na zdrowie

Orzechy brazylijskie  – Fakty odżywcze i wpływ na zdrowie

Orzechy brazylijskie mogą stanowić bardzo smaczną i treściwą przekąskę. Zawierają liczne substancje organiczne, bardzo cenne dla zachowania zdrowia organizmu. Poznajmy bliżej te bardzo cenne owoce natury.

Gęsty las Amazonii posiada kilka unikalnych gatunków roślin, których nie można znaleźć nigdzie indziej na Ziemi, a wśród nich są takie, jak orzechy brazylijskie. Drzewa tego gatunku należą do rodziny Lecythidaceae, rodzaju Bertholletia. Nazwa naukowa to Bertholletia excelsa.

Drzewa te są jednym z najwyższych i długowiecznych gatunków wśród wszystkich roślin tropikalnych lasów deszczowych. Każde drzewo może rosnąć do wysokości 50 metrów i ma szeroki parasol z liści. Jego żywotność jest szacowana na około 500 do 700 lat.

Każde dojrzałe drzewo wydaje do 450 kg owoców w sezonie. Dysponują one gęstą powłoką zewnętrzną, podobną nieco jak w kokosach, i mogą ważyć do 2,5 kg. Powstanie owocu zajmuje około 14 miesięcy od momentu zapylenia. Gdy dojrzeją, spadają się z drzewa, zazwyczaj z hukiem. Mogą pozostać nienaruszone nawet po upadku z takiej wysokości.

Wewnątrz, każdy owoc ma 10-25 nasion, tzw. jąder, rozmieszczonych w segmentach. Każde jądro z kolei jest zamknięta we własnej ciemnobrązowej powłoce. Jadalny biały miąższ ma trójkątną podstawę, o skośnych bokach i słodki smak. Każdy z nich waży średnio ok. 5 g.

Korzyści zdrowotne wynikające z orzechów brazylijskich

  • Rdzenne ludy amazońskie ceniły te smaczne orzechy od wieków, bo zapewniały im bardzo potrzebne białka, tłuszcze i inne niezbędne składniki odżywcze. Orzechy brazylijskie mają dużo kalorii, zawierają dobre ilości witamin, przeciwutleniaczy i minerałów.
  • 100 g orzechów brazylijskich dostarczyć około 656 kalorii. Ich wysoka zawartość kaloryczna pochodzi głównie z obecności kwasów tłuszczowych. Jednak wiele z tych tłuszczy to mono-nienasycone kwasy tłuszczowe MUFA. Znaleźć w nich można także kwas palmitolejowy – w proporcji 16: 1, oraz kwasu oleinowy – w proporcji 18: 1, który pomaga obniżyć we krwi poziom LDL, czyli tzw. „złego cholesterolu”, oraz zwiększa HDL, czyli „dobrego cholesterolu”. Badania naukowe wskazują, że dieta śródziemnomorska, która jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zapewnia ochronę przed chorobą wieńcową i udarami, głównie poprzez sprzyjanie zdrowemu profilowi lipidowemu krwi.
  • Orzechy są również bardzo dobrym źródłem witaminy E, której zawierają ok. 7,87 mg na 100 g, co daje ok. 52% dziennego zapotrzebowania. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, rozpuszczalnym w lipidach. Jest to wymagane dla zachowania zdrowia, w celu utrzymania integralności błony komórkowej mięśni i skóry, chroniąc je przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
  • Orzechy brazylijskie posiadają wyjątkowo wysoki poziom selenu. 100 g orzechów dostarczyć może ok. 1917 ug, co daje 3485% zalecanej dziennej dawki tego pierwiastka. Z tego względu uznawane są jako najwyższe naturalne źródło selenu. Selen jest ważnym kofaktorem enzymu o działaniu przeciwutleniającym, czyli peroksydazy glutationu. Wystarczy 1 – 2 orzechy dziennie, aby dostarczać wystarczającej ilości tego pierwiastka śladowego. Odpowiednie ilości selenu w diecie pomogą zapobiec chorobie wieńcowej, marskości wątroby i nowotworom.
  • Ponadto, podobnie jak w migdałach i orzeszkach pinii, orzechy brazylijskie też są wolne od glutenu. Są zatem jednym z popularnych składników bezglutenowych artykułów spożywczych, które są dobrą i zdrową alternatywą dla osób z alergią pokarmową na pszenicę i przy celiakii.
  • Dodatkowo, te kremowe orzechy są doskonałym źródłem grupy witamin B-kompleks, takich jak tiamina (51% RDA na 100 g), ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6 (pirydoksyna) oraz foliany. Łącznie te witaminy pracują jako kofaktory enzymów, podczas metabolizmu komórkowego organizmu.
  • Oprócz selenu posiadają bardzo dobry poziom innych minerałów, takich jak miedź, magnez, mangan, potas, żelazo, wapń, fosfor, cynk. Miedź pomaga zapobiegać anemii i osłabieniu kości, m.in. osteoporozie. Mangan jest ważnym kofaktorem dla antyoksydacyjnego enzymu – dysmutazy ponadtlenkowej.

Cenny olejek naturalny

Olej z orzechów brazylijskich ma wiele zastosowań leczniczych, głównie jako tradycyjny środek zmiękczający skórę i olejek do masażu. Ma jasny żółty kolor o słodkim przyjemnym smaku i zapachu. Jego zmiękczające właściwości pomagają utrzymać skórę dobrze zabezpieczoną przed wysuszaniem. Nadaje się również do stosowania w kuchni i jako „nośnik” lub olej bazowy w tradycyjnych lekach w aromaterapii, przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *