Lubczyk jako cudowne zioło w apteczce i kuchni

Lubczyk posiada wiele cennych właściwości

Prawdopodobnie lubczyk (łac. Levisticum officinale) do Europy sprowadzili Rzymianie. Był on wówczas często stosowany do zwalczania gorączki i problemów trawiennych. W okresie Średniowiecza znaczącą rolę w  upowszechnieniu tego ziela miał zakon Benedyktynów. Współcześnie jest coraz częściej stosowany, zarówno dla celów smakowych, jak i zdrowotnych.

Wiadomo, że w danych czasach lubczyk przyczepiany był do sukni ślubnej panny młodej, co miało zapewnić lepszy start w życiu, pełnym szczęścia i dostatku. To wspaniałe ziele aplikowano także do kąpieli niemowlakom, jako amulet dla przyszłego szczęścia w miłości. Co współcześnie wiemy o lubczyku?

Charakterystyka lubczyku

Lubczyk to wieloletnia i silna roślina, pochodząca z południowej Europy, która może osiągać wzrost nawet do około 2 m wysokości. Wygląda podobnie do kopru, kolendry, pietruszki, itp., a cechuje się z dużymi kwiatostanami. Posiada solidne, grube łodygi, a a także duże liście, nieco podobne do liści selera, zarówno w wyglądzie, jak i w smaku. Z tego powodu we Francji lubczyk nazywany jest również „fałszywym selerem”. W języku angielskim, lubczyk jest również znany jako „miłosna pietruszka”. Stara nazwa ogólna dla lubczyku to Ligusticum officinalis, być może pochodząca od Ligurii we Włoszech, gdzie roślina rośnie w bardzo dużych ilościach.

Główne składniki lubczyku to przede wszystkim: cyneol, limonen, selinene i terpineol, ze śladami gwajakolu i kwasów izowalerianowego i palmowego.

Cenny olejek z lubczyku

Mimo, że wszystkie części rośliny lubczyku – korzenie, łodyga, liście i nasiona – posiadają właściwości lecznicze, to właśnie korzenie są destylowane podczas procesu wytwarzania olejku z lubczyku. W zależności od tego, czy korzenie są świeże czy suszone, olej z lubczyku może być żółty lub ciemnobrązowy. Posiada gęstą konsystencję i silny aromat, przypominający arcydzięgla z odrobiną goryczy i aromatu selera.

Zastosowania lubczyku

  1. Lubczyk dla zdrowia

Lubczyk był często używany już przez Greków i Rzymian.  Święta Hildegarda poleca go w XII wieku jako lek na kaszel, bóle brzucha i problemy z sercem. Szkoła Salerno pochwaliła jego stosowanie we wszystkich dolegliwościach wątroby. Później dr Leclerc podawał go, jako lek na żółtaczkę i wszystkie inne dysfunkcje wątroby, najczęściej w formie wywaru lub nalewki.

Lubczyk naturalnie oczyszcza krew i powinien być stosowany do wszystkich dysfunkcji, wykwitów skórnych, dny moczanowej i reumatyzmu. Jest również bardzo korzystny dla przewodu pokarmowego. Aby oczyścić i zdetoksykować organizm, po nadmiernym spożyciu alkoholu: zaparz 15 mg (1 łyżka) lubczyku, w 600 ml wrzącej wody przez 7 minut, a następnie wypij kilka filiżanek w ciągu dnia. Smak jest bardzo przyjemny, bardziej przypominający bulion niż herbatę.

W przypadku problemów z wątrobą, można uzupełnić okład z siemienia lnianego, dodając 8 kropli olejku z lubczyku. Umieść go gorącym na wątrobie, okryj i powtarzaj dwa razy dziennie.

Lubczyk jest również dobry dla skóry. Mówi się też, że ma właściwości usuwania brzydkich zapachów. Ekstrakt z lubczyku stanowi częsty składnik wielu pielęgnacyjnych kosmetyków naturalnych.

  1. Lubczyk w kuchni

Lubczyk można kupić w formie suszonych liści, w postaci całych ziaren lub w postaci korzenia. Jest łatwy w uprawie w ogrodzie, więc można mieć wszystkie trzy, plus pyszne, świeże liście. Mogą one być wykorzystywane do zup i zapiekanek, a w rzeczywistości są one najbardziej przydatne w daniach wegetariańskich i sałatkach.

Pędy lubczyku mogą być blanszowane i spożywane jako warzywo z sosem serowym, a także może być on również kandyzowany jak arcydzięgiel. Korzenie lubczyku są często obierane i gotowane jako warzywo, ale są one bardzo mocne w smaku.

Nasionami lubczyku mogą być posypane pieczywo lub ciastka przed pieczeniem, a także zmielone w moździerzu z solą morską, zapewniając niezwykle aromatyczną przyprawę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

przewiń do góry