Dieta na każdy dzień

Egzotyczne owoce

Egzotyczne owoce

Można je kupić w dużych supermarketach i w wytrawnych delikate­sach. Warto posmakować owoców z dalekich stron świata i zaprosić je do swojej kuchni.

Liczi

Owoc ten inaczej nazywany jest chińską śliwką. Ma dość specyficzny, lekko kwaśny miąższ. Najlepiej dostać się do jego wnętrza nacinając twardą skórkę i rozchylając ją na boki, tak by miąższ w całości wyłuskać na zewnątrz. Można go dodawać do wysmakowanych sosów do mięs lub okraszać nim drinki. Na surowo, moim zdaniem, jest niezbyt smaczny, bo mdły, ale w chutneyu z cebulą i czosnkiem zyskuje nowy smak.

Granadilla

Aby wybrać najlepszą, trzeba szukać tych lekko wysuszo­nych z brązowymi plamami. Miąższ o słodko-kwaśnym smaku i niepowtarzalnym zapachu najlepiej jeść łyżeczką. W kuchni nadaje się jako dodatek do lodów lub prze­tarty przez sito (by pozbyć się pestek) do deserów.

Banan czerwony

Od swojego żółtego kuzyna różni się smakiem i konsystencją. Nadaje się do jedzenia, gdy jest bardzo dojrzały, miękki. Ma kremową konsystencję. Świetnie nadaje się do ciasta banano­wego lub do smażenia w cieście.

Karambola

To słodko-kwaśne owoce, które po przekrojeniu mają kształt gwiazdki. Najczęściej stosuje się je do dekoracji potraw zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Owoce jasnozielone są mniej dojrzałe i nadają się głównie do dekorowania, te mniej atrakcyjne, żółte są dojrzałe, słodkie i doskonale smakują. Można je jeść na surowo bez obierania ze skórki, można smażyć w cieście, dodawać do sałatek czy nawet pieczonego kurczaka.

Opuncja

Jej owoce chronią przed smakoszami ostre kolce, które przed jedzeniem trzeba ściąć ze skórki. Ma pyszny, słodki smak, którego nie da się porównać do żadnego innego owocu. Zawiera witaminę C, wapń i fosfor Owoce opuncji można jeść na surowo, obierając wcześniej ze skórki. Można też dodawać je do dżemów, soków oraz lodów dla podkreślenia smaku.

Pomelo

To największy owoc z rodziny cytrusów. Ma bardzo grubą skórkę z warstwą białego, niejadalnego łyka. Jest za to bardzo słodki i ma piękny aromat. Nadaje się do jedzenia na surowo, wyciskania z niego soków, można go wykorzystywać w kuchni podobnie jak pomarańcze.

Rambutan

To mały owoc pokryty długimi włoskami. Najlepiej dostać się do słodkiego wnętrza nacinając skórkę. Najczęściej zjada się owoce rambutanu na surowo lub dodaje do marmolad, sosów typu chutney lub sałatek owocowych.

Pitaja

Inaczej nazywana smoczym owocem lub truskawkową gruszką. To owoc jednego z gatunków kaktusa. Jest bardzo dekoracyjna. Na surowo można zjadać zarówno miąższ, jak i nasiona. Ma smak kwaskowaty i orzeźwiający. Użyta do sałatki nie tylko poprawi jej smak, ale i doda urody daniu. Najłatwiej owoc obrać jak jabłko, pokroić w plastry i zajadać. Można też przekroić go na pół i wyjadać miąższ łyżeczką. Zwykła herbata z dodatkiem plasterka pitai nabierze nieco­dziennego aromatu.

Papaja

Jest słodka i zdecydowana w smaku. Walorem tego owocu jest to, że można go jeść, zanim dojrzeje, ale tylko po przego­towaniu. Do spożywania na surowo nadają się tylko dojrzałe owoce. Starajmy się wybierać owoce o pomarańczowej, a nawet lekko czerwonej skórce. Powinny być lekko miękkie. Jeżeli kupimy owoc niedojrzały, czyli twardy, można zawinąć go w papier i odczekać dwa dni – powinien dojrzeć. Papaja może być składnikiem sałatki owocowej lub dodatkiem do mięs czy ciast. Owoc należy przeciąć na pół, wydrążyć łyżką pestki i pokroić. Z papają postę­pujemy jak z melonem i podobnie używamy.

Figa

Świeże owoce mają dużo magnezu, wapnia i cennych soli mineralnych. Najlepiej smakują na surowo, przekrojone na krzyż i polane miodem. Pokrojone w plastry można dodawać do kanapek. Doskonale nadają się do pieczenia w towarzy­stwie mięs – drobiu czy wieprzowiny. Ich słodki smak można przełamać sokiem z cytryny lub pomarańczy.

Kumkwat

Z tego owocu najczę­ściej wytwarza się likiery, kandyzuje się go lub dodaje jako nadzienie do cukierków i muffinek. Można go jeść na surowo razem ze skórką, można też piec z mięsem. Kaczka z kumkwatem jest tradycyjnym daniem tahitańskim. W sałat­kach i na talerzu kumkwat dobrze smakuje z gałką muszkato­łową, imbirem, cynamonem i świeżą miętą.

Kaki

Inaczej zwane persymoną ma lekko twardawy, aromatyczny miąższ. Wykorzystuje się je głównie do dżemów, konfitur oraz galaretek. Na surowo – pod warun­kiem, że jest dojrzałe – smakuje podobnie do moreli. Przed jedzeniem trzeba je obrać ze skórki. Jest dobrym składnikiem sałatek owocowych i z dodatkiem mięsa.

Mango

Aby je zjeść, trzeba je przepołowić i wydobyć miąższ łyżeczką lub pokroić. Sprawdzonym patentem jest pokrojenie przed obraniem połówki owocu w kostkę, potem wywrócenie skórki na drugą stronę i ścięcie pokrojonego w kostkę miąższu.

Granat

Ma jadalne nasiona i miąższ. Aby się do niego dostać, trzeba owoc prze­połowić ostrym nożem, a potem „wystukać” drewnianą łyżką nasionka. Jedzony na surowo w sałatkach oraz wyko­rzystywany do soków i koktajli owocowych.

Awokado

Jego miąższ przypomina w smaku orzechy. Można go dodawać zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. Kupując awokado trzeba wybierać miękkie owoce ze skórką w brązowe plamki – takie są dojrzałe. Awokado najczęściej wykorzystuje się do stworzenia guacamole – pysznego dodatku do mięs i pieczywa.

Źródło: Maria Ziemiańska, Świat Zdrowia, Luty 2015 nr 1 [83], s. 60-62



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *