Dieta na każdy dzień

Czystek dla zachowania zdrowia i urody

Czystek dla zachowania zdrowia i urody

Czystek od wieków znany jest jako naturalny antybiotyk, który stosowany był już przez starożytnych Greków. Przygotowywali oni z liści tej wyjątkowej rośliny napar, w celu ochrony przed przeziębieniami i infekcjami grypy. Poznajmy najważniejsze właściwości czystka.

W ostaniem czasie często można słyszeć o wspaniałych właściwościach czystka i wzbudza on ogromne zainteresowanie praktycznie na całym świecie. Posiada on bowiem, oprócz oczywistych zalet estetycznych, także liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Jego nazwa naukowa to Cistus, a w naturalnych warunkach najszerzej występuje w rejonie Morza Śródziemnego.

Czystek dobrze rośnie na zboczach gór do maksymalnej wysokości 1000 metrów nad poziomem morza. Posiada piękne kwiaty, który rozkwitają w okresie od kwietnia do czerwca. Owoce czystka mają kształt kapsułek i są podzielone na 10 przedziałów.

Kiedy czystek jest zbierany do celów leczniczych szczególnie cenione są oblepione żywicą liście oraz kwiaty roślin. Z żywicy wytwarza się sumidades zwany labdanum, w którego składzie chemicznym dominują właśnie substancje żywiczne. Istotą działania tego środka jest znaczna ilość substancji znanej jako ladaniol, który wykazuje wiele różnych właściwości zdrowotnych i terapeutycznych.

Właściwości zdrowotne czystka

Podstawowe właściwości czystka to wzmocnienie układu odpornościowego oraz pomoc organizmowi w procesach obronnych. Jego skuteczność wynika głównie z faktu, że zawiera substancję, która hamuje neuraminidazę, będącą częścią zewnętrznej powłoki wirusa. Tym samym ogranicza on możliwość rozprzestrzeniania się wirusa po organizmie.

Do najważniejszych właściwości czystka możemy zaliczyć:

  • działanie przeciwutleniające, pozwalające na neutralizację wolnych rodników,
  • naturalne działanie przeciwzapalne, ograniczające rozwój wielu chorób,
  • zdolność wzmocnienia obrony przeciwwirusowej i przeciwbakteryjnej – niektóre badania naukowe wskazują na pozytywne efekty obrony przed wirusem „ptasiej grypy” H5N1,
  • niemieckie badania na Uniwersytecie w Osnabrück pokazały, że napar z czystka incanus może hamować szybki wzrost komórek nowotworowych piersi,
  • wiązanie pierwiastków kadmu i ołowiu, a tym samym ograniczenie zatrucia organizmu,
  • przeciwdziałanie zapaleniu błony śluzowej żołądka oraz powstawaniu wrzodów.

Więcej o właściwościach czystka przeczytasz tutaj na stronie olej.edu.pl.

Dawkowanie

Odpowiedni do spożycia napar z czystka może być przygotowywany przez zalanie wrzątkiem kubka z suszem. Tak przygotowany napój można po przestudzeniu bezpośrednio pić lub zmieszać z innymi napojami. Herbata z czystka to najpopularniejsza forma korzystania z jego wspaniałych właściwości zdrowotnych.

Aby korzystać z właściwości czystka do celów zewnętrznych można zetrzeć roślinę i zastosować na obszarze zagrożonym obszarze ciała jako okład. Coraz częściej można również spotkać syropy na kaszel oraz suplementy diety w postaci tabletek z zawartością tego wspaniałego zioła.

Ewentualne skutki uboczne i toksyczność

Stosowanie czystka jest generalnie bardzo bezpieczne i w większości przypadków nie występują żadne efekty uboczne. Nie powinien być on jednak spożywany w przypadku występowania chorób autoimmunologicznych, gdyż może on wzmocnić system obronny organizmu, który podejmie jeszcze silniejsze działania autodestrukcyjne.

W dużych ilościach czystek może być jednak toksyczny dla wątroby i układu nerwowego. Nie można go stosować bez zezwolenia lekarza w przypadku kobiet w ciąży, niemowląt i małych dzieci.

Ciekawostki na temat czystka

Czystek dość często stosowany jest w przemyśle perfumeryjnym, jako naturalny utrwalacz charakterystycznego aromatu. Jego zapach jest bardzo bogaty i złożony, dość trudny do zastąpienia. Istnieje wielu jego zwolenników, którzy odnajdują w nim pewne podobieństwo do aromatu ambry.

W dawniejszych czasach zdrewniałe łodygi czystka służyły jako bardzo pożądane paliwo do ogniska lub domowego paleniska. Również dzisiaj zdarza się je spotkać w niektórych gospodarstwach domowych, głównie ze względu na wspaniały aromat, uwalniający się podczas spalania żywicy.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *